Topik Popular
Pautan

Kerajaan Sarawak Kerajaan Malaysia
Kemaskini Pada: 21 Sept 2018
Versi 8.1.1a
Jumlah Pelawat
1144327
Tiada Pengumuman pada masa ini
<<September, 2018>>
SMTWTFS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 


Tiada Acara pada masa ini

Muzium Wanita SarawakMuzium Wanita Sarawak


LATAR BELAKANG

 1. Muzium Wanita Sarawak telah dirasmikan pada 6 Ogos 2007 oleh Ketua Menteri Sarawak, YAB Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud.
 2. Muzium Wanita Sarawak terletak di Blok E, Kompleks Pelancongan Sarawak, yang sebelum ini dikenali sebagai Bangunan Mahkamah Lama.
 3. Muzium Wanita Sarawak ini merupakan idea Allahyarhamah Yang Amat Arif Datuk Patinggi Puan Sri (Dr) Hajjah Laila Taib, Presiden SABATI dan Isteri kepada Ketua Menteri Sarawak.
 4. Muzium Wanita Sarawak ditubuhkan untuk mengiktiraf sumbangan yang diberi oleh wanita dari pelbagai bidang dalam pembangunan Sarawak.

 5. Muzium Wanita Sarawak juga memberi pengetahuan dan maklumat kepada orang ramai terutamanya generasi muda untuk menjadikan tokoh-tokoh wanita ini sebagai idola dan inspirasi untuk mereka menyumbang kepada pembangunan negara ini.

 6. Muzium Wanita Sarawak memberi tumpuan kepada sumbangan dan pencapaian wanita sejak tahun 1963 apabila Sarawak menyertai Persekutuan Tanah Melayu dalam pembentukan Malaysia. Sumbangan dan pencapaian ini dikategorikan ke dalam beberapa bidang seperti politik, sosial, pendidikan, ekonomi dan pentadbiran perniagaan, seni, profesional, sukan dan SABATI.

 

PENGURUSAN MUZIUM WANITA SARAWAK PADA MASA KINI

 1. Sejak pembukaan Muzium Wanita Sarawak pada 6 Ogos 2007, sumber kewangan Muzium Wanita Sarawak dibiayai sepenuhnya oleh SABATI dalam kira-kira RM43,000.00 setahun.
 2. Pengurusan Muzium diselaraskan oleh Pengerusi Muzium Wanita Sarawak, YAB Sri Datin Hajjah Fatimah bt. Mohd Iskandar dan empat orang anggota SABATI. Dua penasihat ialah YB Dato Sri Empiang Jabu, Timbalan Presiden dan YB Dato SABATI Dayang Hajjah Morliah bt. Datuk Haji Awang Daud, Setiausaha Kehormat SABATI.

SITUASI TERKINI

 1. Setakat ini, pelawat Muzium Wanita Sarawak adalah kira-kira 16,807 orang dengan purata 15 orang setiap hari. Muzium ini dibuka kepada orang ramai setiap hari kecuali hari Sabtu, Ahad dan cuti umum, bermula dari jam 9.00 pagi hingga 4.45 petang. Pengunjung yang datang adalah dari pelbagai kaum dan etnik di Sarawak, Sabah, Semenanjung Malaysia dan juga pelancong dari luar negara. Secara umumnya, komen dari pengunjung/ pelancong yang melawat muzium ini amat menggalakkan.  Satu penghargaan atas usaha menyediakan tempat yang bermakna seperti ini yang akan mempamerkan dan memberi pengiktirafan kepada peranan dan sumbangan yang tidak ternilai daripada tokoh-tokoh wanita dalam pembangunan dan kejayaan Negeri Sarawak sehingga hari ini.

KEPENTINGAN SEJARAH DAN KEBUDAYAAN MUZIUM WANITA SARAWAK

 1. Muzium Wanita Sarawak merupakan muzium yang telah ditubuhkan di Sarawak dan umum di Malaysia. Ia dianggap sebagai salah satu muzium yang unik yang menekankan tokoh-tokoh wanita yang telah memberi sumbangan yang besar kepada pembangunan Negeri Sarawak dalam pelbagai bidang, dan menyerlahkan pencapaian mereka dan memberi inspirasi kepada orang ramai dan khususnya untuk generasi muda. Sebahagian daripada tokoh-tokoh ini mempunyai nama dalam sejarah Sarawak dan juga mengharumkan nama negeri ini.

 2. Muzium ini juga mempunyai peranan yang penting dalam memaparkan pelbagai perkara yang berkaitan dengan adat resam, budaya dan gaya hidup yang terdiri daripada pelbagai kumpulan etnik di Sarawak, terutamanya wanita.

 3. Muzium Wanita Sarawak merupakan organisasi yang memainkan peranan yang sama penting sebagai salah satu produk pelancongan, sama seperti beberapa muzium lain di Sarawak.

 4. Muzium Wanita Sarawak mempunyai rancangan untuk meningkatkan dan menaik taraf dari segi paparan dan susun atur muzium supaya ia boleh memaparkan perkembangan semasa dan melibatkan peranan dan sumbangan wanita. Ia direalisasikan melalui pameran tetap dan sementara, aktiviti-aktiviti seperti demonstrasi makanan tradisional dan moden dengan khusus dan mempamerkan pakaian tradisional dan kontemporari yang boleh dipertimbangkan untuk pelaksanaan.

 

 

Waktu Melawat

Isnin Hingga Jumaat

9:00 pagi - 4:45 petang

Sabtu, Ahad, Cuti Umum

10:00 pagi - 4:00 petang

Hari Pertama Cuti Umum, Ulang Tahun T.Y.T, Hari Pekerja & Hari Malaysia

Tutup

Kemasukan

Percuma

Lokasi

Kuching